ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, CANLI YAYINDA GÜNDEME İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, CANLI YAYINDA GÜNDEME İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, CANLI YAYINDA GÜNDEME İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, “Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlanırken toplumun geniş kesimlerinin görüşlerinin aldık. Belgede 264 hedef yer alıyor, bu hedeflerin bazıları için kanun değişikliği gerekiyor.” dedi.

Adalet Bakanı Tunç, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

İhtiyaç duyulan bölgelerde mahkeme sayılarının artırılması adına çalışmalara başlandığını kaydeden Bakan Tunç, bazı istinaf mahkemelerinde de daire sayılarının artırılması çalışmalarının yapıldığını belirtti.

YENİ REFORMLARA İHTİYAÇ OLACAKTIR

Yargı Reformu Strateji Belgesi'yle ilgili soru üzerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı alanında reform ihtiyacının bitmeyeceğini, toplumun ihtiyaçları, suç tiplerinin değişmesi karşısında yeni reformlara ihtiyaç duyulacağını dile getirdi.

Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlanırken toplumun geniş kesimlerinin görüşlerinin alındığını aktardı ve belgede 264 hedefin yer aldığını, bu hedeflerin bazıları için kanun değişikliği gerektiğini bildirdi.

İdari olarak yapılacaklara ilişkin Adalet Bakanlığı olarak harekete geçtiklerini anlatan Bakan  Tunç, ilk olarak hazırladıkları paketin ceza adaleti sistemine ilişkin olduğunu ifade etti.

İhtiyaç duyulan bölgelerde mahkeme sayılarının artırılması adına çalışmalara başlandığını kaydeden Adalet Bakanı Tunç, bazı istinaf mahkemelerinde de daire sayılarının artırılması çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Bakan Tunç, yargılama süreçlerinin hızlandırılması adına topyekun bir gayret göstereceklerini vurgulayarak, mevcut kanunda Yargıtay üye sayısının 200'e düşürülmesinin öngörüldüğünü, atlamalı temyiz uygulamasına geçilmesi halinde Yargıtay’ın üye sayısının düşmemesinin gerekli olduğunu ifade etti.

2 YILIN ALTINDAKİ SUÇLARDA TUTUKLAMA DÜZENLEMESİ

Talepler doğrultusunda ceza adaleti sistemiyle ilgili birçok hususa Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında "el atacaklarını" bildiren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bunlardan birinin de tutuklama tedbirine ilişkin olduğunu kaydetti.

Ceza üst sınırı 2 yılın altındaki bazı suçlarda tutuklama yasağının bulunduğunu, bunun toplumda "cezasızlık" olarak algılandığını belirten Bakan Tunç, "2 yılın altında kalan suçlar bakımından suçun işleniş şekli, kişinin suç işleme eğilimi ve suçun kamu düzenini bozma tehlikesi gibi hususlarda hakime takdir yetkisinin verilmesi, tutuklama tedbiri bakımından eleştiriyi ortadan kaldırabilecek bir düzenleme bu. Milletvekillerimizin takdirine bunu arz edeceğiz." diye konuştu.

Bakan Tunç, denetimli serbestlik uygulaması konusunda da cezasızlık algısının önüne geçmek için düzenleme yapılacağını aktararak, "Koşullu salıverme tarihine kadar ceza infaz kurumunda geçecek sürenin 5'te 1'ini cezaevinde kalması yönünde bir düzenleme. Bu durumda 1 yıl ceza alan 2,5 ay, 6 ay ceza alan 1 ay, 3 ay ceza alan 18 gün, 1 ay ceza alan 6 gün gibi. Bu bizim taslağımız. Milletvekillerimiz 5'te 1 değil 6'da 1 diyebilir." ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı Tunç, hafta sonu infaz, gece infaz, konutta infaz müesseselerinin de daha etkin hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bazı suçların ceza alt sınırlarının da yükseltilmesinin "cezasızlık algısını" ortadan kaldırabilecek düzenlemelerden olduğunu vurgulayan Bakan Tunç, genel güvenliğin kasten tehlikeye düşürülmesi, meskun mahalde silah atılması gibi eylemlerde de ceza miktarlarının yeniden değerlendirilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soru üzerine, "Genel afla ilgili herhangi bir çalışma söz konusu değil. Böyle bir çalışma gündemimizde yok." yanıtını verdi.

YANGINLA İLGİLİ ŞU ANDA 22 TUTUKLU VAR

Bolu Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınıyla ilgili konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayın ardından kurtarma çalışmalarıyla beraber adli soruşturmanın hemen başlatıldığını, 6 Cumhuriyet savcısı görevlendirildiğini ve olay yeri inceleme bilirkişi heyetinin oluşturulduğunu dile getirdi.

"Bu yangının çıkmasına neden olan kim varsa, sorumlu kimse, hangi makamda olursa olsun sonuna kadar araştırılması lazım" ifadesini kullanan Adalet Bakanı Tunç, "Böyle bir ortamda sorumluların yargı tarafından soruşturulmaması, bir ayrım yapılması söz konusu olamaz. Şu anda 22 tutuklu var." bilgisini paylaştı.

Olayla ilgili soruşturma üzerinden birtakım polemikler yapıldığını belirten Bakan Tunç, şöyle devam etti:

"'Burada sonuna kadar gideceğiz' diyoruz, ucu nereye dokunursa dokunsun. Kimler sorumluysa ama bazı siyasilerin 'şunlar sorumsuzdur, bunlar sorumludur', 'bunlar kusursuzdur, bunlar kusurludur' demesi doğru değil. Henüz soruşturma devam ediyor. Burada belediyenin, itfaiye teşkilatının, il özel idaresinin, bakanlık kurumlarında kimler varsa tüm bunların mevzuat karşısında yönetmeliklerimiz var, mevzuatımız var. Bu konuda en az 5 tane kanun, 10'dan fazla yönetmelik var. Yangın, binaların yangından korunmasına dair yönetmelikler, belediye kanunları, itfaiye yönetmelikleri, il özel idaresi kanunları, turizm teşvik kanunları... Tüm bunlar hepsi değerlendirilecek. Kanunlarımızda bizim bir eksiklik yok. O kanunları en detaylı bir şekilde inceleyip, olaya uygulayacak, o olaydaki sorumluları belirleyecek olan yargı makamı. Savcılık şu anda soruşturuyor. 22 tutuklu var. Otel sahibi, şirket genel müdürü, otel müdürü, yetkili ve çalışanlarından oluşan, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı itfaiyeden sorumlu, itfaiye müdürü, il özel idaresi genel sekreteri, il özel idare genel sekreter yardımcısı."

Adalet Bakanı Tunç, otel yangınıyla ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerince de bir soruşturma yapıldığını, raporların yargı makamlarına sunulduğunu, o kapsamda da bir değerlendirme yapılacağını söyledi.

İş sağlığı ve güvenliği açısından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin de konuyla ilgili soruşturma yaptığını anlatan Bakan Tunç, "Tüm bunlar İstanbul Teknik Üniversitesinden oluşturulan bilirkişi heyetince incelenecek. İstanbul Teknik Üniversitesi bu konudaki en yetkin kurumlarımızdan." dedi.

Adalet Bakanı Tunç, konuyla ilgili mevzuatta kimin, nerede, hangi sorumluluğunun bulunduğunun bilirkişi raporuyla ortaya çıkarılacağını kaydetti.

78 CANIMIZIN HESABININ SORUMLULARDAN MUTLAKA SORULMASI LAZIM

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kartalkaya'daki otel yangınıyla ilgili "tek bir bilirkişi raporu mu bekliyoruz?" sorusuna, soruşturmanın Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütüldüğünü, teknik ve uzmanlık gerektiren hususlarda da bilirkişiye başvurulduğunu dile getirdi.

Hazırlanan bilirkişi raporlarının savcılık tarafından değerlendirileceğini vurgulayan Bakan Tunç, "Eğer savcılık sorduğu soruların cevabını alamazsa ek rapor da alabilir. Yani gelen bilirkişi raporunu yetersiz bulursa ilave bir rapor da isteyebilir." yanıtını verdi.

Olayla ilgili detaylı, titiz bir çalışma yapıldığına işaret eden Adalet Bakanı Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımız müsterih olsun, bu konu çok önemli bir konu. 78 canımızın hesabının sorumlulardan mutlaka sorulması lazım. Sıfatı ne olursa olsun, ister kamuda çalışanlar olsun isterse sivil şahıslar olsun. Cezadaki caydırıcılık çok önemli. Bu konuda şeffaf bir şekilde yürütülen bir soruşturma söz konusu olacak. Rapor zaten yayımlandığında tüm kamuoyu tarafından görülecektir. Eksik hususlar varsa savcılık ek raporu da alabilecektir. Sonuçta bu yangına sebebiyet verenler, 78 canımızın kaybedilmesine neden olanlar yargı huzurunda hesap verecektir."

Sorumluların cezasını çekeceğini yineleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Ama maalesef Sayın Özgür Özel yangından itibaren 'bizim arkadaşlarımız kusursuzdur' diyerek daha soruşturma, bilirkişi raporları ortaya çıkmadan maalesef uygun olmayan beyanlarda bulundu. Bu doğru değil. 'Ucu nereye kadar giderse gitsin' diyoruz, ama o 'ucu bize dokunmasın' diyor. Bu yanlış bir şey." değerlendirmesinde bulundu.

EYLEM TOK VE TİMUR CİHANTİMUR’UN İADELERİ

İstanbul'daki ölümlü trafik kazası sonrasında gittikleri ABD'de tutuklanan Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iadelerine karar verilmesine ilişkin soru üzerine  Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bu karar temyize tabi bir karar, ilgililer itiraz edebilir. Kesinleştikten sonra Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığına gönderilir karar. Dışişleri Bakanlığında idari itiraz da yapılabilir, kesinleştiğinde de iadeleri gerçekleştirilmiş olur." yanıtını verdi.

Adalet Bakanlığı olarak süreci başından bu yana takip ettiklerini belirten Tunç, "Kaza sonrası olay yerini terk etmekle toplum vicdanında da olumsuz bir durum söz konusu oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tunç, adli soruşturmanın hızlı şekilde devam ettiğini aktararak, "Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iade yargılaması da uzun sürdü, hemen karar veremedi davaya bakan hakim. Önemli bir aşama iadeye karar verilmiş olması. Amerika Birleşik Devletleri ile suçluların iadesine ilişkin bir anlaşmamız var, uluslararası bir sözleşme. Bu sözleşme kapsamında iadenin gerçekleşmesi gerekiyordu. Mahkeme de yerinde bir karar verdi. İtiraz süreçleri sonuçlandıktan sonra, kesinleştikten sonra Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı bu süreci tamamlamış olacak. Süreci hep birlikte takip ediyoruz." ifadesini kullandı.

SAHTE İÇKİ SORUŞTURMALARINDA 40 TUTUKLAMA

Bakan Tunç, soru üzerine, sahte içki nedeniyle yaşanan ölümlere ilişkin Ankara ve İstanbul'da Cumhuriyet başsavcılıklarınca soruşturmaların başlatıldığını anımsattı.

Sahte içki soruşturmaları kapsamında İstanbul'da 18 şüphelinin tutuklandığını, 10 şüphelinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını hatırlatan Adalet Bakanı Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalarda ise 22 kişi hakkında tutuklama, 38 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini bildirdi.

Bakan Tunç, "Sahte içki soruşturmasında Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıklarının yürüttüğü soruşturmalar kapsamında 40 tutuklu var, 48 de adli kontrol kararı verilen kişi var. Burada vatandaşlarımızın özellikle çok dikkatli olmaları lazım. Bunun imalatını yapan, satışını yapan gerçek kişilerle ilgili gerçekleştirilen soruşturmaların etkin bir şekilde sürdürülmesi ve bu tür üzücü olaylara fırsat verilmemesi için gerek kolluk güçleri, gerek yargı teşkilatımız gereken hassasiyeti göstermeye devam ediyorlar." açıklamasında bulundu.


Ankara,Adalet Bakanlığı
belediye365.com

SUR YAPI YK BAŞKANI ELMAS; ‘2025 VARLIĞA DÖNME YILI OLACAK‘

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu